Hopp til hovedinnhold

Om DigitaltMuseum

På de norske museene finnes store og spennende samlinger. Tradisjonelt har disse først og fremst blitt presentert i museenes utstillinger og bøker. Store deler av samlingene har derfor sjelden eller aldri blitt vist for publikum.

Målet med DigitaltMuseum er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted. Håpet er at samlingene nå enklere skal kunne brukes til bildesøking, fordypning, studier, undervisning og felles kunnskapsbygging.

DigitaltMuseum finnes i Norge og i Sverige:

digitaltmuseum.no
digitaltmuseum.se

I tillegg kan du se alle objekter fra både Norge og Sverige:

digitaltmuseum.org

Innhold

Alle objekter og tilhørende informasjon som er publisert på DigitaltMuseum er, i de fleste tilfeller, hentet fra samlingsforvaltningssystemet Primus. Deler av samlingene er publisert fra andre system. Hvilke objekter som skal publiseres på nett bestemmes av hver enkelt institusjon. Institusjonene er selv ansvarlige for at gjeldene regelverk overholdes i forhold til rettigheter og personvern.

Objektene presenteres på DigitaltMuseum med noe informasjon som beskrivelse, historikk, navn, type, klassifikasjon og referanser. Dette er i all hovedsak basert på katalogiseringsstandardene for kulturhistoriske gjenstander og fotografier (se ABM-U). Objektene er registrert på forskjellige tider, på forskjellige institusjoner og av forskjellige personer, og det gjør at informasjonen kan avvike litt, selv på samme type objekter. De enkelte institusjonene kan ha ekstra informasjon om objektene.

Finner du informasjon om deg selv eller nærstående personer som du ønsker ikke skal være publisert på nett, er vi også takknemlige om du kontakter oss ved hjelp av lenken ”Gi museet tilbakemelding” på den objektsiden det gjelder.

DigitaltMuseum er etter beste evne tilrettelagt for blinde og synssvake i henhold til Web Content Accessibility Guidelines (WCAG v1.0) som er beskrevet i WAI Quick Tips. Vi skiller design og form fra innhold gjennom bruk av stilsett (CSS) og strukturert HTML.

Du kan selv endre størrelsen på teksten ved å endre innstillingene i din nettleser. I de fleste tilfeller kan du også bruke hurtigkommandoer:

  • Mindre: CTRL –
  • Større: CTRL +
  • Nullstille: CTRL 0

Utvikling

DigitaltMuseum er utviklet av KulturIT og støttet av Norsk kulturråd. Nettstedet er stadig under utvikling og nye funksjoner kommer fortløpende. KulturIT er alltid interessert i tilbakemeldinger frå publikum som kan bidra til at DigitaltMuseum blir enda bedre. (support@kulturit.no)

Kontakt

KulturIT er ansvarlig for utvikling og drift av den tekniske løsningen bak DigitaltMuseum og kan ikke besvare henvendelser om innholdet. På DigitaltMuseum finner du objekter og informasjon fra mange ulike samlinger. Har du spørsmål eller kommentarer om disse, kan du registrere dette som en kommentar på objektsiden. Du kan også sende epost til museet ved å velge spørsmål eller rettelse ved registrering av kommentarer.  Disse vil ikke bli publisert på DigitaltMuseum.

Se alle museene

Tekniske spørsmål og henvedelser sendes direkte til KulturIT: support@kulturit.no. Merk at KulturIT kun kan besvare tekniske spørsmål og at alle henvendelser angående bildebruk og annet innhold må rettes til den enkelte institusjon via henvendelse-/kommentarfeltet nederst på hvert objekts side.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1